Några värdefulla samtida historiefaktaValdemar den store 1157-1182 intog Rügen och förstörde vendernas gudabild Svantevik (en bjässe av trä som var 8 m hög och hade fyra huvuden). Valdemar blev på hemmaplan far till Rikissa av Danmark som gifte sig med vår Erik X (Knutsson) efter att han tillbragt en tid av sin ungdom på Byrestad och med Fale den unges hjälp ordnat Sveriges framtid. De fick bl.a. sonen Erik XI som var lätt funktionshindrad. Birger Jarl gifte sig med en syster Ingeborg till honom och Birgers söner Valdemar och Magnus (Ladulås) liksom dottern Rikissa blev således av kungligt blod. Rikissa blev drottning i Norge, Valdemar och Magnus blev kungar i Sverige och Valdemars dotter Rikissa drottning av Polen, så visst hade de nytta av detta förståndsäktenskap.


Valdemar Sejr 1170-1241 härjade i Estland på ett s.k. korståg och där råkade Dannebrogen komma ned från himlen i slaget vid Lindanäs. (Danskarnas historia och kungahus är betydligt prydligare än våra motsvarigheter).


Valdemar Atterdag 1321-1375 brandskattade Visby (se Carl Gustaf Hellqvists målning på nationalmuseum). En dotter var Margareta, unionsdrottningen, som Albrecht kallade ”kung byxlös”. Hon gifte sig med Magnus Erikssons son Hakon och blev mor till Olof 1370-1387, kortvarig kung av Danmark och Norge. Erik av Pommern blev senare Margaretas fosterson och unionskung.


Albrekt av Mecklenburg, systerson till Magnus Eriksson, som han besegrade i slaget i Gataskogen 1424, regerade sedan, tillsammans med sin far Albrecht den Store, Sverige och förföljde med utländska fogdars hjälp norrlänningarna och deras Buresläkt (som inte rest sig förrän, med vår hjälp, nu).


Albrecht lär också i förbigående ha introducerat det svenska riksvapnet med tre kronor som ska alludera till de tre vise männen (numera till vårt ishockeylandslag)

Vapnet förbättrades av Karl Knutsson Bonde 1408-1470. Ur vapnets fyra blå fält med gul avgränsning uppstod den svenska flaggan säger de lärde som vet allt.

Mycket roligare är legenden som har med biskop Henriks, Fale den äldres och Erik den Heliges korståg till Finland 1157 att göra, som säger att Erik den då inte ännu Helige såg den komma ned från himlen, alltså ett ljusfenomen. De s.k. vise är numera osäkra på både Eriks och korstågets liksom, vet vi, Fales existens.


Sten Rigedahl

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<< Tillbaka till startsidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2009 FaleBure.se

 

Mail:   webbansvarig(at)falebure.se

 

 

Medelpadska festspel

av Sten Rigedahl

 

Stenarna talar

 

Biografier 

 

Lättläst

 

Gruvan

 

Press

 

 

            Länkar            

 

► Norra Berget i

    Sundsvall

                                 Sundsvalls kommun

 

Medelpadsakademin

 

Svensk historia

 

Bureå hembygdsför-

    ening

 

Medelpads   

   forminnesförening

Free counter and web stats